Allis och Sören i Övrenedre stad i Forsza socken

6:2 Korvtorget

Korvtorget var fortfarande en plats för busliv och organiserat våld, när Allis anlände till platsen och startade sin undervisning i sex och samlevnad. Imponerad av Allis ledarskap och Korv-Olles hand med ungdomarna, skänkte StorGustav kiosken och hela den kommunala affärsverksamheten, liksom allmänningen, till Korv-Olle. Så började det, som skulle bli Övrenedres största etablissemang.

Med Allis närvaro, eller ledarskap, ändrades den våldsinriktade samvaron på Korvtorget och blev mer allsidig, och alltfler ungdomar strömmade till. Det var tjockt med folk nästan varje kväll och helgerna ska vi inte tala om. Korvkiosken räckte inte längre till, Korv-Olle måste expandera. Det krävdes något slags korv-och grillanläggning, med många luckor och mer personal.

Personalfrågan löste han behändigt genom att anställa två av de värsta bråkmakarna, Dragan och Berra, som han tidigare låtit göra närstudier av grenverken. Dom hade visat sig ha en lugnande inverkan på de yngre förmågorna och visade intresse för korvverksamheten.

Dragan var, sitt östeuropeiska namn till trots, ganska svensk. Han hade växt upp på Björnbergets gods, där hans mor hade tjänst. Hans far var flykting från Jugoslavien och flydde vidare in mot Norge och hördes inte av. Några av kyrkbönderna hade förbarmat sig över den lille Dragan och hjälpt honom med läxläsning, hemkunskap och närstridsteknik, som han kunde utveckla under sin kortvariga värnpliktsutbildning. När han återkom till Övrenedre var han bitter och det fick gå ut över vem som helst. Men han var snäll innerst inne, menade några av Kaffekvinnorna, men andra menade att han var en jävla skitstövel.

Berra hade varit ute och rört på sig, innan han landade i Forssa socken Det var en rar och känslig kille när han flydde till den stora staden och kom i fel sällskap och hamnade på kåken. Det kan hända vem som helst. Sen hamnade han i ett annat sällskap och fick lära sig martial arts, alltså asiatiskt inspirerad närstridsteknik som sport, och gjorde dumma saker på uppdrag. Sen flydde han igen och hamnade i Övrenedre och bytte namn till just Berra. Under sina långa resor blev han begiven på starka drycker och fruntimmer och kom att trivas på Korvtorget. Korv-Olle blev hans, liksom många andra Övrenedreungdomars, räddning.

Dragan var ljushårig med en liten hästsvans, som hämnd mot Krigsmakten, medan Berra var mörkhårig och kortklippt, som hyllning till Främlingslegionen.

Finansieringen av korvetablissemanget var svårare att lösa, eftersom Korv-Olle vägrade ta lån av kommunen, alltså farsan. Han frågade den allvetande Allis och hon tipsade om Sören och tipsade Sören om Olle. Sören och Olle kom överens och bildade bolag, Övrenedre Kultur HB. Det var faktiskt Sörens tredje bolag. Redan tidigt bildade han Forssa Kyrka AB, och därefter Forssa Utbildning AB. Enligt hans bedömning var det bra att ha flera bolag, även om dom sysslade med likartade verksamheter eller ingen alls, och även om det var samma slags intäkter och utgifter som passerade genom dom och det var samma personer i styrelserna. Olle ville att bolaget skulle heta Övrenedre Korv AB, men Sören ville reservera korvnamnet till en annan verksamhet, som han hade i faggorna. Så Kultur blev det. Sören gick in med kapitalet, Olle stod för idéer och arbetskraft och Axelson för byggmaterial. Allis stod för design och färgsättning. Sören ville inte dra in Andersson och Kyrkbönderna i projektet, eftersom det skedde på ”fel sida av ån”.

Redan i maj var den nya korvgrillen klar, med tre luckor och fasta uteplatser, parkeringsplats och tigerbur. Samt vattenslang. Sånt trams som bajamajor tänkte man inte befatta sig med, men Olles Korv & Grill tillhandahöll toapapper och kondomer. Även snus i lucka tre.

Det var bra med tre luckor, så att hela personalen fick kundkontakt, även om själva affärsidén med de tre fick växa fram organiskt. I den första luckan serverade man vanlig varmkorv och viss ovanlig korv, som frukostkorv och bratwurst. I den andra luckan serverade man grillad korv och specialkorv från Kyrklandet, som Sören introducerade. I den tredje luckan serverade man vanlig öl, alltså folköl, samt annan öl, alltså förstärkt folköl och specialöl från Kyrklandet och Bitburger, som Sören förmedlade, samt drinkar. Fördelningen utgick logiskt från vad respektive personal kände sig hemmastadd med och det fungerade naturligtvis inte alls.

Efter två veckors experimenterande och omfördelande av funktioner, frågade Olle och hans medarbetare kundkretsen, och sen serverade man allting i alla luckor, utom speciella drinkar och tillbehör, som bara fanns i lucka tre. För personalen var det en extra belastning att behöva lämna luckan och hämta grejer, men Olle utlovade kompensationer i form av kreativa arbetsuppgifter.

Kompensationerna bestod i att Dragan fick röra ihop korvsmet och experimentera med olika smaksättningar, samt göra korvarna. Han älskade det och var tidigt på jobbet för att göra dagens korv. Just Dagens Dragan blev en omtyckt korv vissa dagar. Berra fick jobba med utprovning av öl- och spritblandningar, som var Korvtorgets specialitet, och att experimentera fram specialdrinkar. Hans uppgift var också att provsmaka nya ölsorter, som Sören introducerade från Kyrklandets experimentella ölproduktion. Även han älskade den kreativa delen av jobbet, men kom ofta lite sent till köket.

Olle stod för det övergripande, att beställa kött och fläsk och alla andra ingredienser från Kyrklandet, samt den vanliga standardkorven från grossisten. Det var faktiskt Olle som såg till att kokt korv blev kokt och grillad grillad. Och det var Olle som kom på att man skulle göra eget mos och eget bröd, som hans fru Dolly stod för. Som man förstår växte Olles Korv & Grill i både kvantitet och kvalitet under maj och juni, för att fullt blomma ut till sommarens turistsäsong.